Pomóżcie ze stroną. PLZ

Tutaj należy zgłaszać problemy z działaniem serwisu.

Pomóżcie ze stroną. PLZ

Postprzez Vorx » Wt mar 10, 09 16:03

Witam!

Jest to mój pierwszy post na tym forum :)

Mam parę pytań związane do zakładania strony na ugu.pl :wink:

1.Czy jest mi potrzebna umiejętność znania języka HTML ?? :???: Bo o ile mi wiadomo to chyba nie? Wiem tylko tyle ,że przy robieniu szablonu jest na pewno potrzebny HTML do kodowania. A jeśli wezmę darmowy szablon to wtedy też mi jest potrzebny język HTML??

2.Jak mam podpiąć stronę na serwer??

3.Jak klikam na Strony WWW następnie Serwer FTP: Nazwa mojej strony.. obok jest link do kliknięcia (Link do FTP) to tam mozna dodac swoje pliki?? Jesli nie to gdzie moge dodac swoj szablon??

Z gory dzieki za pomoc :wink:
Vorx

Postprzez wargo » Wt mar 10, 09 16:54

Vorx napisał(a):Czy jest mi potrzebna umiejętność znania języka HTML ??

Tak, chyba że robisz graficznie(WYSiWYG) albo możesz się też nauczyć php dla innych funkcjonalności.
wargo

Postprzez Vorx » Wt mar 10, 09 19:53

To możecie opisać mniej więcej jak się wsadzić stronkę na serwer? :)
Vorx

Postprzez WDQ » Śr mar 11, 09 12:42

Googluj ;)

Możesz albo się nauczyć html, albo zrobić w jakimś edytorze graficznym (seamonkey editor / flash), albo (co polecam osobiście) postawić na ugu system zarządzania treścią - np. joomla albo mambo. Ściągasz .zip z tym cms-em, rozpakowujesz, uruchamiasz Total Commander albo FileZillę, robisz Nowe połączenie sieciowie i piszesz tak:
host: ftp.twojastrona.ugu.pl
user: twojastrona.ugu.pl
hasło: takie jak ustaliłeś
port: 21

I wysyłasz na serwer wszystkie pliki z katalogu z tą joomlą czy tam mambo (cms-ów jest wiele, ja tu nie chcę robić reklamy jakiejś, ale po prostu po przebrnięciu z konfiguracją tych systemów możesz się cieszyć dobrze zrobioną stroną, która wcale nie musi wyglądać jak z generatorka, ani jak www.zlastrona.org ;) ).
Jak wszystko się prześle, wchodzisz na stronę i dokonujesz instalacji (w panelu ugu pierw załóż coś co się zwie "baza mysql"), logujesz się na panel admina systemu cms i do roboty :)

http://pl.wikipedia.org/wiki/Content_Management_System
www.joomla.pl
www.mambopl.com
www.miacms.pl
WDQ

Powrót do UGU.PL

Copyright © 2007-2011 ugu.pl
Wszelkie prawa zastrzeżone.
Polityka prywatności