"Strona nie istnieje"

Tutaj należy zgłaszać problemy z działaniem serwisu.

"Strona nie istnieje"

Postprzez Anomander » Pn maja 11, 09 19:08

Witam, wczoraj założyłem konto, wrzuciłem pliki na ftp'a, wszystko ładnie chodziło. Dziś od ok. godziny 17:00 (wcześniej nie sprawdzałem) po wpisaniu adresu mojej strony "www.benefit.ugu.pl" natychmiast wyświetla się komunikat "Strona nie istnieje". Gdy wchodzę na swoje konto to niby wszystko niby jest ok: strona oznaczona jako aktywna, baza mysql działa, na ftpie są pliki. Czym jest to spowodowane? Wchodziłem na przypadkowe inne strony na ugu.pl i nie ma takiego problemu, więc chyba jestem odosobnionym przypadkiem...

Edit:

ok, już działa. Czym mogła być spowodowana ta sytuacja?
Anomander

Re: "Strona nie istnieje"

Postprzez ugu » Wt maja 12, 09 14:58

Wg logów pierwszy raz odwiedziłeś stronę po 19, wcześniej nie było odwiedzin.
Najbardziej prawdopodobne że wyświetlała ci się z cache. Trochę dziwne że stało się to po dniu działania, jednak "cuda" się zdarzają.
Powodem może być też używanie proxy, zwalony system, problem z przeglądarką (btw proponuję ją zaktualizować, jest już dużo nowsza wersja niż ta którą używasz)

Jest to dość popularny problem więc opiszę jak to działa:
1. Wchodzisz na stronę costam.ugu.pl
2. Strona wyświetla się z naszym komunikatem "Strona nie istnieje"
3. Nasz komunikat jest w czystym html więc zapisuje się w cache przeglądarek
4. Wchodzisz do panelu i dodajesz costam.ugu.pl jako własną
5. Po aktywacji wgrywasz zawartość przez FTP
6. Wchodzisz na nowo utworzoną stronę a tam ponownie stara zawartość z komunikatem "Strona nie istnieje"

Powodem jest to że przeglądarka widzi "świeży" plik html w swoim cache i wyświetla starą zawartość, wystarczy wyczyścić cache lub odświeżyć stronę przez CTRL+SHIFT+R (Firefox)
ugu
Site Admin

Powrót do UGU.PL

Copyright © 2007-2011 ugu.pl
Wszelkie prawa zastrzeżone.
Polityka prywatności