phpbb3

Tutaj należy zgłaszać problemy z działaniem serwisu.

phpbb3

Postprzez cichy12 » Wt lut 09, 10 10:17

Zainstalowałem sobie kiedyś phpbb3.0.5, ale nie pracuje mi stabilnie i teraz chciałbym zrobić update do ver. 3.0.6. Zauważyłem, że w panelu mojego konta jest menu opcja "oprogramowanie" i tam mogę zainstalować phpbb3.0.6. Jak mogę to bezboleśnie zaktualizować, żeby nie stracić danych z poprzedniej wersji forum?
Pozdrawiam i dziękuję za podpowiedzi!
cichy12

Re: phpbb3

Postprzez ugu » Pt lut 12, 10 16:48

Zaktualizuj wg instrukcji na stronach phpbb, procedura jest bardzo prosta.
Menu oprogramowanie służy tylko do instalacji.
ugu
Site Admin

Postprzez cichy12 » So lut 13, 10 22:40

Ok! Już to zrobiłem, lecz niestety forum nie chodzi mi tak stabilnie jak ogólne "forum UGU". Czasami trzeba odświeżać stronę, żeby się ponownie załadowała i trochę przymula (wszyscy moi użytkownicy się na to uskarżają). Wyłączyłem wszystkie boty w phpbb i trochę pomogło, ale nadal dużo brakuje żeby moje forum śmiagało jak forum UGU, a mam tylko 40 użytkowników. Czy to może być wina serwera, czy skryptów phpbb? I jeszcze jedna sprawa, gdy dodaję załączniki do postów, to zauważyłem, że załączniki nie mogą być większe niż 1Mb, bo wtedy wyrzuca mi błąd (Internal Server Error- Błąd może się pojawić w przypadku użycia niedozwolonych opcji pliku .htaccess. Dozwolone są opcje z grup...), czy to też jest ograniczenie serwera, mimo iż jest podana informacja, że pliki mogą być na serwerze do 10Mb?

Pozdrawiam!
cichy12

Postprzez ugu » N lut 14, 10 18:45

cichy12 napisał(a):Ok! Już to zrobiłem, lecz niestety forum nie chodzi mi tak stabilnie jak ogólne "forum UGU". Czasami trzeba odświeżać stronę, żeby się ponownie załadowała i trochę przymula (wszyscy moi użytkownicy się na to uskarżają). Wyłączyłem wszystkie boty w phpbb i trochę pomogło, ale nadal dużo brakuje żeby moje forum śmiagało jak forum UGU, a mam tylko 40 użytkowników. Czy to może być wina serwera, czy skryptów phpbb?

To jest problem z serwerem, dostaliśmy ostatnio sporo podobnych zgłoszeń.
Powinno już działać dużo lepiej jednak nadal pracujemy nad kompletnym wyeliminowaniem tego problemu.
Napisz czy poprawiło się działanie

cichy12 napisał(a):I jeszcze jedna sprawa, gdy dodaję załączniki do postów, to zauważyłem, że załączniki nie mogą być większe niż 1Mb, bo wtedy wyrzuca mi błąd (Internal Server Error- Błąd może się pojawić w przypadku użycia niedozwolonych opcji pliku .htaccess. Dozwolone są opcje z grup...), czy to też jest ograniczenie serwera, mimo iż jest podana informacja, że pliki mogą być na serwerze do 10Mb?
Pozdrawiam!

Hmm, możesz wrzucać większe załączniki. Proponuję ponownie sprawdzić jak to działa, problemem mogło być przeciążenie starego serwera.
ugu
Site Admin

Postprzez cichy12 » Pn lut 15, 10 10:29

To jest problem z serwerem, dostaliśmy ostatnio sporo podobnych zgłoszeń.
Powinno już działać dużo lepiej jednak nadal pracujemy nad kompletnym wyeliminowaniem tego problemu.
Napisz czy poprawiło się działanie

Hmm! Muszę powiedzieć, że po tych zmianach moje forum działa 3 może 4 razy wolniej :( -> control.ugu.pl
Może zmiany jeszcze nie objęły serwera na którym stoi moje forum.

Hmm, możesz wrzucać większe załączniki. Proponuję ponownie sprawdzić jak to działa, problemem mogło być przeciążenie starego serwera.

Teraz mam komunikat: Połączenie zostało zresetowane.Połączenie z serwerem zostało zresetowane podczas wczytywania strony.
I to jest komunikat od przeglądarki, a nie z serwera UGU. Więc nie mogę sprawdzić, czy wrzuca większe załączniki.
Jakby zbyt długo nie otrzymywał żadnego sygnału od serwera. Nadal mam też komunikat: Internal server error. Zależy od tego jak duży jest plik. Jeśli ma więcej jak 1,8Mb to jest błąd o zresetowanym połączeniu. Jak plik jest między 1Mb a 1,8Mb tak około to jest komunikat od serwera UGU.
cichy12

Postprzez ugu » Pn lut 15, 10 16:06

Forum nie jest publiczne więc nie stwierdzę czy działa wolno czy nie. Inne strony działają dużo szybciej.
Proponuję abyś sprawdził jakość swojego połączenia internetowego.
ugu
Site Admin

Postprzez cichy12 » Wt lut 16, 10 10:16

Moje łącze to 4Mbity. Forum nie jest publiczne, ale każdy może się zarejestrować. Zauważyłem, że dzisiaj jest trochę lepiej z wyświetlaniem, ale cały czas jest problem z większymi załącznikami.
cichy12

Postprzez ugu » Śr lut 17, 10 02:35

Hmm, nie mam zgłoszeń co do problemów z załącznikami, sprawdzimy jednak czy coś nie nawaliło.

Łącze masz pewnie 4mbit download, a wysyłając używasz drugiego kierunku który zazwyczaj jest dużo mniejszy, dostawcy bardzo rzadko dają w pełni symetryczne łącze klientowi końcowego. Jeśli w tym samym czasie używasz np p2p, voip lub masz więcej użytkowników na tym samym łączu to problemem może być zapchany upload.
ugu
Site Admin

Postprzez cichy12 » Śr lut 17, 10 10:23

Uploadu mam 483k/s (test wykonany speedtestem). Zastanawiające jest to, że przyjmuje załączniki mniejsze niż 1Mb, ale przy większych już wywala błąd.
Pozdrawiam!
cichy12

Postprzez ugu » Cz lut 18, 10 19:40

Pliki możesz wrzucać do 3MB, większe będą zwracały błąd.
ugu
Site Admin

Powrót do UGU.PL

Copyright © 2007-2011 ugu.pl
Wszelkie prawa zastrzeżone.
Polityka prywatności