.htaccess

Tutaj należy zgłaszać problemy z działaniem serwisu.

.htaccess

Postprzez terciosa » N cze 29, 08 15:42

Witam :-)

Zacznę od tego, że pytanie mam naiwne pewnie, więc nie bijcie proszę ;)

Przejrzałam trochę starych tematów na forum, ale nie znalazłam czegoś, gdzie mogłabym dostać odpowiedź, więc pytanie moje brzmi tak. Chciałabym zabezpieczyć pliki z jednego z katalogów za pomocą .htaccess.

Mam, (obok oczywiście .htpasswd) wgrany w tym katalogu plik takiej treści:

AuthName "Wymagane logowanie"
AuthType Basic
AuthUserFile /http://moja_strona.ugu.pl/katalog/.htpasswd
Require valid-user

Niestety po próbie zalogowania wyskakuje coś takiego:

Internal Server Error

The server encountered an internal error or misconfiguration and was unable to complete your request.

Please contact the server administrator, [no address given] and inform them of the time the error occurred, and anything you might have done that may have caused the error.

More information about this error may be available in the server error log.

I moje pytanie. Czy może źle podana jest ścieżka dostępu ? Niestety nie wiem jak to zmienić. Względnie inna niezgodność, (atrybuty ?) ale wszelkie próby zmian nic nie dały.

Mam nadzieję, że nie zaśmiecam bardzo forum tym tematem, (nie jestem pewna, czy to w ogóle dobry pokój itp.) - jakby co, po prostu skasujcie ;)
terciosa

Postprzez wargo » N cze 29, 08 16:25

terciosa napisał(a):AuthUserFile /http://moja_strona.ugu.pl/katalog/.htpasswd

ta ścieżka jest nieprawidłowa.
Taka powinna być:
katalog/.htpasswd
wargo

Postprzez terciosa » Śr lip 02, 08 20:03

Milczenie jak rozumiem oznacza, że nikt nie umie pomóc.

Można to zrozumieć. Niemniej jednak wydaje mi się, że na kulturalne zapytanie na priv ktoś z adminów mógłby jednak choć słowem odpowiedzieć - jakiś rodzaj grzeczności wobec drugiej osoby wydawałoby się tego wymaga. Nawet jeśli na pytanie odpowiedzieć się nie umie, albo uważa się je za głupie.
terciosa

Postprzez wargo » Śr lip 02, 08 20:53

terciosa napisał(a):Nawet jeśli na pytanie odpowiedzieć się nie umie,

To co odpowiedzieć?

a sciezka jest nieprawidlowa bo musi byc taka jak np./home/costam albo /var/virtual/a.s
Nie wiem dokładnie jaka tu jest
wargo

Postprzez terciosa » Śr lip 02, 08 21:20

Ależ nie mówię o odpowiedzi na forum - Tobie zresztą jak zauważyłeś może wcześniej podziękowałam i jestem wdzięczna za próbę pomocy. Rozumiem, że nikt może nie wiedzieć.

Jeśli jednak pytam prywatnie adminów, to wydaje mi się, że:

1. albo też nie wiedzą (tak jak piszesz Ty) dokładnie jak ma być - wtedy pisze się po prostu: przepraszamy, ale nie potrafimy Ci pomóc.

2. albo tłumaczenie jest zbyt skomplikowane to piszę się: przepraszamy, ale nie możemy w tej chwili służyć Ci pomocą bo wymagałoby to dłuższego tłumaczenia.

3. albo nie mamy czasu na tłumaczenie wtedy ograniczamy się do: przepraszamy, ale odpowiemy w terminie późniejszym.

Jak pisałam, nie mam zastrzeżeń do tego, że nikt nie odpowiedział na forum, więc moja uwaga nie jest skierowana do Ciebie w żadnym wypadku. Jeśli jednak wysyłam prywatne uprzejme prośby do administracji to oczekuję, że uszanuje drugą stronę i odpowie chociaż tak jak wskazałam przykładowo wyżej.

Testowałam różne ścieżki dostępu - także takie jak proponujesz, ale nie działa. Jest więc chyba naturalne, że o właściwą ścieżkę zwracam się do administratora.

Odpowiedź to zwykła kwestia dobrych obyczajów.
terciosa

Postprzez wargo » Cz lip 03, 08 10:00

Kod: Zaznacz cały
/virtual/k/a/kartki.ugu.pl/subheader.php
AuthName "Wymagane logowanie"
AuthType Basic
AuthUserFile /virtual/k/a/kasakasakasa.ugu.pl/.htpasswd
Require valid-user

gdzie /k/a/ to 2 pierwsze litery np test to /t/e/
wargo

Postprzez terciosa » Cz lip 03, 08 12:01

Dzięki wielkie - działa :smile: