Tworzenie nowych plików (.txt) używając fopen

Problemy związane ze stronami PHP

Tworzenie nowych plików (.txt) używając fopen

Postprzez wojtex » Pn maja 03, 10 15:57

Witam,
od dłuższego czasu męczę się z możliwością stworzenia poprzez skrypt nowego (nieistniejącego) pliku (tekstowego lub php). Funkcja fopen() powinna go stworzyć w sytuacji, gdy nie istnieje. Niestety pojawiają się błędy o następującej treści:
Warning: fopen(komentarze.txt) [function.fopen]: failed to open stream: Permission denied in /virtual/s/m/smartfx.ugu.pl/check/proba.php on line 34

Czy mógłby mi ktoś wyjaśnić co należy zrobić, żeby Permission nie był "denied"? :)
Próbowałem również z funkcją touch(); ale również bez powodzenia :(

Bardzo proszę o jakąś wskazówkę lub wyjaśnienie tego problemu.
Pozdrawiam
wojtex

Re: Tworzenie nowych plików (.txt) używając fopen

Postprzez ugu » Pn maja 03, 10 16:25

Z poziomu php nic nie zapiszesz w głównym katalogu strony, stwórz katalog, nadaj mu uprawnienia 777, wtedy php będzie mógł zapisać tam pliki.
ugu
Site Admin

Postprzez wojtex » Pn maja 03, 10 16:38

Witam,
wielkie "bardzo dziękuję" :D
już wcześniej stworzyłem nowy folder i nadałem chmody wszystkim plikom 777 ale ciągle były te błędy. Nie pomyślałem jednak, że uprawnienia można również nadać całemu folderowi :) <- zaczęło działać :D

Pozdrawiam
wojtex

Postprzez wojtex » Pn maja 03, 10 17:29

Pozwolę sobie zadać jeszcze jedno pytanie:
jak tworzę skryptem nowy plik to ten nowy plik ma chmod bodajże 644. Natomiast gdy w skrypcie wpiszę komendę: chmod("nowy_plik", 0777); to wyskakuje mi następujące ostrzeżenie:
Warning: chmod() [function.chmod]: No such file or directory in /virtual/s/m/smartfx.ugu.pl/check/proba.php on line 45

W związku z powyższym zastanawiam się czy ja robię coś źle czy znowu coś przeoczyłem? Czy da się nadawać prawa plikom przez skrypt? Wcześniej chmody zmieniałem programem natomiast jak będę tworzył nowe pliki to chciałbym uniknąć permanentnego poprawiania ich ręcznie. Chcę uniknąć kłopotów jak o tym zapomnę...
Pozdrawiam,
i z góry bardzo dziękuję za odpowiedź :)
wojtex

Postprzez wojtex » Pn maja 03, 10 17:55

Przepraszam za zamieszanie ale już wszystko działa - wpisałem złą ścieżkę w funkcji chmod()!
Pozdrawiam!
wojtex

Powrót do PHP

Copyright © 2007-2011 ugu.pl
Wszelkie prawa zastrzeżone.
Polityka prywatności