Nie działają SESJE php

Problemy związane ze stronami PHP

Nie działają SESJE php

Postprzez kislaw » Wt lut 22, 11 12:31

Zanim wrzuciłem stronę na serwer ugu.pl testowałem go na localhoście XAMPP - działało.
Problem jest następujący: Rejestrację nowego użytkownika wykonuje skrypt php i zapisuje dane w bazie sql - działa.
Logowanie następuje poprzez skrypt php który ustawia w bazie danych log=1 rozpoczyna sesje i przekierowuje do serwisu, każda strona serwisu sprawdza czy rozpoczęta jest sesja i jeśli nie to przekierowuje na stronę bezsesji.html.
Właśnie to się dzieje, po zalogowaniu od razu przekierowuje na stronę bezsesji mimo że w bazie danych ustawia log=1.
Kiedy przed sprawdzeniem czy włączona jest sesja wstawiałem przypisanie zmiennej $log = true; okazało się że strony się otwierają ale nie pobierają zmiennych sesji.
czy ktoś zna powód takiego zachowania bo podobno na ugu.pl włączona jest obsługa sesji w php.
Proszę o pomoc.
kislaw

Re: Nie działają SESJE php

Postprzez wargo » Śr lut 23, 11 19:44

W jaki sposób pobierasz i zapisujesz sesję?
wargo

Re: Nie działają SESJE php

Postprzez kislaw » Cz lut 24, 11 10:09

Podczas logowania daję session_start() na początku pliku, po pozytywnym zweryfikowaniu danych użytkownika rejestruje zmienne np: session_register("s_id"); a po ich zarejestrowaniu przypisuje wartości $_SESSION["s_id"] = $im[0];. Następne strony pobierają dane tak: $s_id = $_SESSION[s_id];.
Zmieniłem to wczoraj bo na XAMPPie 1.7.3 nie musiałem pobierać zmiennych po zarejestrowaniu localhost widział je zawsze i wszędzie.
Wczoraj wyszperałem jakiś artykuł o obecnie użytym sposobie rejestracji i pobierania zmiennych i otwierało mi normalnie stronę a dziś już nie otwiera.

Już sobie poradziłem. Doczytałem żeby nie stosować razem rejestrowania zmiennych sesji session_register i $_SESSION poza tym drobne zmiany w odczycie zmiennych z sesji i poszło.
Mimo wszystko DZIĘKUJĘ za zainteresowanie i chęć pomocy wargo
kislaw

Powrót do PHP

Copyright © 2007-2011 ugu.pl
Wszelkie prawa zastrzeżone.
Polityka prywatności