Problem z MySQL

Problemy związane ze stronami PHP

Problem z MySQL

Postprzez Mcreaster » Pn cze 18, 07 17:10

Witam!
Mam taki dziwny problem. Oto jest wycinek kodu w którym błąd występuje:
Kod: Zaznacz cały
   $wykonaj1 = mysql_query("SELECT * FROM kor_users WHERE name = '$login_nick' AND pass = '".md5($_POST['login_pass']."');") or die($errors['unabletologin'][2]);

Występujący błąd:
Parse error: parse error in c:\program files\easyphp1-8\www\strona\page\login.php on line 23

Czy ktoś mógłby mi pomóc? Dosyć dobrze potrafię PHP i nigdy nie spotkałem się z takim czymś, żeby przy ';' występował Parse Error. Gdy 'rozłoże skrypt na szęści', błąd wyskakuje właśnie w samym średniku :(
Proszę o pomoc :)

[ Dodano: Pon Cze 18, 07 18:57 ]
Dobra już to rozwiązałem... :)
Mcreaster

Postprzez azotor » Cz cze 21, 07 14:53

nie wiem co można o tym powiedzieć bo z mało skryptu ale tak na pierwszy rzut oka to wydaje mi sie ze po tym średniku tam gdzie masz
".md5($_POST['login_pass']."');") or

wydaje mi sie że przed or nie powinno być tego cudzysłowie i zamkniętego nawiasu
ale nie jestem pewien ja napisałem narzazie demo gry w PHP z wykorzystaniem bazy danych MySQL i nie mailem takich błędów, a może nie zamknąłeś bazy danych w skrypcie
mysql_close();

jak by nie działało to potrzebował bym więcej kodu a w szczególności tą 23 linijke
azotor

Postprzez Mcreaster » Pn lip 02, 07 09:47

No i znowu mam taki problem :/
Tym razem z Ustawieniami, tj. zmiana hasła
<?php
if(isset($_SESSION['kor_user']))
{
   if($_POST['changepass'] == 'tak')
   {
   $sql = mysql_connect($dbhost,$dbuser,$dbpass);
   mysql_select_db($dbname);
   $zapytanie1 = "SELECT * FROM kor_users WHERE name='".$_SESSION['kor_user']."'";
   $wykonaj1 = mysql_query($zapytanie1);
   $dane = mysql_fetch_row($wykonaj1);

if((md5($_POST['oldpass']) == $dane[0]) && ($_POST['newpass'] == $_POST['confirmnewpass']))
      {
      $zapytanie2 = "UPDATE kor_user SET pass='".md5($_POST['newpass']."' WHERE name='".$_SESSION['kor_user']."'";
      $wykonaj2 = mysql_query($zapytanie2) or die('<h3>Błąd</h3><p>Nie można zmienić hasła.</p>');
      }
      else
      {
      print('<h3>Blad</h3><p>Podane hasła róznia sie od siebie! Spróbuj ponownie</p>');
      }
   }
}
else
{
print($errors['needlogin']);
}
?>

Błąd to znów Parse Error, a wyskakuje on znów przy średniku który jest oznaczony kolorem czerwonym.
$zapytanie2 = "UPDATE kor_user SET pass='".md5($_POST['newpass']."' WHERE name='".$_SESSION['kor_user']."'";
Miał ktoś takie coś?
Mcreaster

Powrót do PHP

Copyright © 2007-2011 ugu.pl
Wszelkie prawa zastrzeżone.
Polityka prywatności