Obsluga sesji, php.ini, kodowanie znakow

Tutaj należy zgłaszać problemy z działaniem serwisu.

Obsluga sesji, php.ini, kodowanie znakow

Postprzez xbudzik » So maja 03, 08 13:12

Mam darmowe konto i nie wiem czy obsługuje sesje (cookies)? Chcialbym sie dowiedziec takze jak mozna edytowac php.ini? Chodzi mi o takie opcje jak np. track_vars, -enabel-trans-sid itp. ? Jeszcze jeden problem, jak wyswietlam dane z bazy danych to nie ma polskich liter, a w bazie sa. Jakie uzyc kodowanie? (mam ustawione iso-8859-2)?
Prosze o informacje na ten temat.
pozd xbudzik
xbudzik

Postprzez wargo » So maja 03, 08 15:12

xbudzik napisał(a):czy obsługuje sesje (cookies)?
Tak
xbudzik napisał(a):jak mozna edytowac php.ini?

Nie jesteś administratorem serwera, jedynie możesz poprosić o udostępnienie informacji lub załozyć własny serwer.
wargo

Postprzez azotor » So maja 03, 08 16:29

koduj w UTF-8 bez BOOM
azotor

Postprzez xbudzik » So maja 03, 08 17:51

Uzywam zmiennych $HTTP_SESSION_VARS, $HTTP_POST_VARS oraz przesylam zmienne przez 'setcookie' i logowanie nie chce mi dzialac, dlaczego?
Kodowanie zmienilem i nadal zamiast polskich znakow sa znaki zapytania.
xbudzik

Postprzez azotor » Śr maja 07, 08 18:07

Do kodowania używaj UTF-8 bez BOOM i pisz kod w specjalnym edytoże podswietlającym składnie i umożliwiającym włączenie kodowania UTF-8 bez BOOM ja używam darmowego edytora kodu Notepad++ polecam ci ten program umili i ułatwi pisanie.
I nie zalecam stosowania cookie
używaj sesji
Kod: Zaznacz cały
<?php
session_start();
/*rozpoczyna sesje i musi być zawsze na początku każdego pliku *.php w którym jest wykożystywana sesja*/
$_SESSION[nazwa_zmiennej]=$nowa_zmienna_sesji;
/*w takim czymś nadajesz zmienną sesyjną czy jakoś tak i teraz na każdej stronie na której masz na początku session_start(); będzie twoja zmienna np: login usera*/
session_destroy();
/*niszczenie sesji po takim czymś sesja jest, że tak powiem zerowana i pusta ale pamiętaj o session_start(); na początku pliku *.php*/
?>

Ja też używałem przesyłania w cookie ale zrezygnowałem z tego bo żeby cookie zaskoczyło trzeba było przeładować stronę która się pokazuje po zalogowaniu.
azotor

Powrót do UGU.PL

Copyright © 2007-2011 ugu.pl
Wszelkie prawa zastrzeżone.
Polityka prywatności