Domena

Tutaj należy zgłaszać problemy z działaniem serwisu.

Domena

Postprzez OverLoOrd » N mar 15, 09 16:38

Ostatnio zrobilem stronke ktora lezy na darmowym hostingu ugu.pl
Kupilem tez domene .pl ale nie wiem co i jak mam skofigurowac na ugu zeby stronka byla dostepna pod adresem xxx.pl
W zakladce Domeny Zewnetrzne dodalem domene xxx.pl pokazuje ze jest aktywna
ale ponizej znajduje sie komunikat:
"UWAGA!!! Aktywacja domeny umożliwia dodanie nowej strony WWW w tej domenie. Nie ma możliwości podpięcia pod istniejącą stronę WWW.
Nie wiem o co biega.
Sry jesli nie ten dzial.
OverLoOrd

Postprzez ugu » N mar 15, 09 23:20

Dodaj teraz nowe konto www w zakładce Strony WWW. W rozwijanym menu będzie twoja domena.
ugu
Site Admin

Postprzez OverLoOrd » Pn mar 16, 09 11:44

Dodalem i teraz mam odnowa robic cala stronke tak??
OverLoOrd

Postprzez ugu » Pn mar 16, 09 13:01

Wystarczy skopiować zawartość ze starego konta, ustawienia baz zostają te same.
Niestety teraz nie da się tego zrobić inaczej.
ugu
Site Admin

Postprzez yahhoo » Cz kwi 23, 09 14:41

Czyli jak rozumiem nie muszę zakładać nowych baz i kombinować z exportem, na żywca kopiuję wszystko przez ftp ze starej strony na ftp tej nowej domeny zaparkowanej u was i wszystko będzie śmigać bez bólu????
Jeśli tak to pytanie: czy jeśli na tej starej (www.xxxxxx.ugu.pl) stronie zaloguje się nowy użytkownik lub ktoś napisze post to na tej zaparkowanej (www.xxxxxx.pl) nastąpią te same zmiany????
yahhoo

Postprzez ugu » Cz kwi 23, 09 14:49

yahhoo napisał(a):Czyli jak rozumiem nie muszę zakładać nowych baz i kombinować z exportem, na żywca kopiuję wszystko przez ftp ze starej strony na ftp tej nowej domeny zaparkowanej u was i wszystko będzie śmigać bez bólu????

Tak, jeśli nie skonfigurowałeś strony tak aby używała konkretnego adresu www to zadziała bez problemu.

yahhoo napisał(a):Jeśli tak to pytanie: czy jeśli na tej starej (www.xxxxxx.ugu.pl) stronie zaloguje się nowy użytkownik lub ktoś napisze post to na tej zaparkowanej (www.xxxxxx.pl) nastąpią te same zmiany????

Jeśli chodzi o bazę to tak, czyli w przypadku zwykłego phpbb post pojawi się na oby stronach. Jednak problem będzie w przypadku plików, nie przeniosą się same.

Proponuję zrobić automatyczne przekierowanie ze starej strony na nową, w takim przypadku na starej stronie masz tylko jeden plik html a cały serwis jest na nowej.
ugu
Site Admin

Postprzez yahhoo » Pt kwi 24, 09 08:21

Czyli pokrótce, mógłbyś opisać jak mam przenieść istniejącą stronę, na zaparkowaną na ugu nową domenę. Domena została zaparkowana prawidłowo, mam możliwość wybrania subdomeny pracownicywojska.pl ale jak mam teraz zrobić żeby po wpisaniu www.pracownicywojska.pl zgłosiła mi się strona którą tam zrobię i jak przenieść już istniejąca w nowe miejsce. Bardzo prosiłbym o instrukcję przyda się to pewnie wielu użytkownikom
yahhoo

Postprzez ugu » Pt kwi 24, 09 11:41

Czyli tak bardziej ogólnie:
1. Kupujesz domenę :)
2. Parkujesz u nas
3. Jeśli jest prawidłowo zaparkowana to w menu stron www pojawi się możliwość dodania dla niej konta www
4. Zakładasz konto FTP/WWW dla nowej domeny
5. Kopiujesz zawartość starej strony w domenie costam.ugu.pl na nowo założone konto w wykupionej i zaparkowanej u nas domenie.
6. Sprawdzasz czy nowa strona działa, powinna zadziałać bez problemów. Jedynym problemem może być ustawianie w niektórych skryptach na stałe nazwy domeny. W takim przypadku trzeba zmienić ustawienia nazwy w panelu administracyjnym do danego skryptu.
6. Na starym koncie kasujesz zawartość strony i wgrywasz plik html z przekierowaniem na nową stronę.

Po tych operacjach powinieneś mieć na dysku lokalnym zawartość starej strony, polecam zostawić jako kopia zapasowa.
ugu
Site Admin

Re: Domena

Postprzez klimex » Wt wrz 08, 09 20:38

Witam mam problem z moją domeną... na hostingu home.pl dopisałem 2 adresy DNS ns.ugu.pl i ns2.ugu.pl Kliknąłem Sprawdź na koncie ugu i nic... może mi ktoś pomóc?
klimex

Postprzez Hapinho » Śr wrz 09, 09 16:55

przed podaniem dns'ow, podpiales ta domene do ugu ?
Hapinho

Postprzez klimex » Śr wrz 09, 09 21:28

tak napisałem ugu.pl
klimex

Postprzez ouuups » Pn lip 12, 10 15:14

Tak, jeśli nie skonfigurowałeś strony tak aby używała konkretnego adresu www to zadziała bez problemu.

A jeżeli skonfigurowana jest strona aby używała konkretnego adresu www ? Bo zrobiłem tak jak tutaj napisano, podpiąłem domenę tylko wszystko śmiga a jak się zaloguje to powraca do starego adresu www.
ouuups

Postprzez ugu » Cz lip 22, 10 17:55

W takim przypadku musisz to przestawić, taka informacja jest zazwyczaj zapisana w bazie lub pliku konfiguracyjnym.
ugu
Site Admin

Powrót do UGU.PL

Copyright © 2007-2011 ugu.pl
Wszelkie prawa zastrzeżone.
Polityka prywatności